شما اینجا هستید

اجتماعی » فعال شدن منطقه آزاد مهران و بازارچه های سه گانه نوید دولت سیزدهم برای توسعه ایلام
نویسنده : مقدم حاتمی

ارمغان سفرهای رییس‌جمهور(۴۰)

فعال شدن منطقه آزاد مهران و بازارچه های سه گانه نوید دولت سیزدهم برای توسعه ایلام

ایلام – بوتک – یکی از خواسته های مردم استان ایلام پس از سال ها انتظار عملی شد و منطقه آزاد مهران با تصویب اساسنامه در شورای نگهبان به جمع مناطق آزاد تجاری کشور پیوست، به طوری که به اعتقاد کارشناسان، اجرایی شدن این مهم منجر به جذب سرمایه گذاری خارجی، ارتقا صادرات و ایجاد فرصت های شغلی برای نیروی کار خواهد شد.

به گزارش خبرنگار بوتک نیوز، مهرماه سال ۱۴۰۰ بود که استان ایلام میزبان رییس جمهور و هیات دولت بود، سفر رییس‌جمهور به استان ایلام در دور اول سفرهای استانی، ۱۴۲ مصوبه داشت که ۲۷۹ طرح آن معادل ۸۶ درصد اجرا شده یا در حال اجراست، ۱۰۹ پروژه به طور کامل اجرایی و ۱۴ درصد نیز در دست پیگیری و اقدام است.
رییس جمهور در سفر به استان ایلام بر توسعه صادرات به عراق و دیگر کشورهای همسایه تاکید کرد و یادآور شد: باید زیرساخت های استان ایلام به نحوی آماده شود که مساله کریدور ریلی و آزادراه به عنوان وسیله ارتباطی‌ کامل با کشور عراق در این استان آماده و زمینه برای صادرات در استان به عنوان یکی از بازارهای اصلی تولیدکننده کالای ایرانی فراهم باشد.

 

این در حالی است که استان مرزی ایلام با ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک از بیشترین و طولانی ترین مرز با عراق در میان استان های مرزی کشورمان برخوردار است، ظرفیت راه اندازی سه بازارچه مرزی با استان های دیاله، واسط و میسان و سایر استان های عراق دارد که به علت نبود صنایع تولیدی و فقر زیرساختی برای تامین کالاها و اقلام مصرفی خود چشم به بازارهای خارج دوخته اند به همین علت با ایجاد و توسعه بازارچه های مرزی در ایلام می توان به اشتغال جوانان و توسعه اقتصادی کمک شایان توجهی کرد.
وجود بازارچه های مرزی به عنوان یکی از ظرفیت های استان های مرزی بهترین ابزار و راهکار برای گسترش صادرات، رونق اقتصاد محلی و کمک به اقتصاد ملی است، به همین سبب راه اندازی و گسترش بازارچه های مرزی یکی از اولویت های مسئولان استانی از جمله ایلام به منظور رشد شاخص های اقتصادی بشمار می رود.
پیشینه روابط اقتصادی استان مرزی ایلام با مردمان استان های هم مرز عراق به علت پیوندهای خویشاوندی و اشتراک های مذهبی و فرهنگی نشان می دهد سرمایه گذاری و توسعه بازارچه های مرزی هم برای ایلام و هم استان های مرزی و مرکزی عراق دارای توجیه و صرفه اقتصادی است.
ایلام با وجود برخورداری از طولانی ترین مرز مشترک با عراق اکنون تنها یک بازارچه مرزی در شهرستان مهران دارد که می طلبد به منظور توسعه صادرات و مراوده های تجاری با کشور همسایه بازارچه های دیگری در این استان راه اندازی و دایر شود.
فعالان بازرگانی و اقتصادی ایلام تاکید می کنند: توسعه بازارچه های مرزی در همسایگی عراق می تواند در توسعه اقتصادی و بهبود زندگانی و فضای کسب و کار این استان تاثیر و نقش ممتاز داشته باشد.
گسترش و افزایش بازارچه های مرزی ایلام از آن رو قابل تامل و توجه است که می تواند افزون بر رونق بخشی به اقتصاد ملی و ارز آوری سبب ایجاد اشتغال پایدار، رشد صادرات را در پی داشته باشد.
منطقه آزاد تجاری مهران در مسیر تحقق
اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ بود که منطقه آزاد مهران بعد از حدود یک دهه کش و قوس به تصویب نهایی رسید و اساسنامه آن نیز دی ماه ۱۴۰۱ به تصویب شورای نگهبان رسید، از سال ۸۹ به بعد مدیران ارشد استان و نمایندگان ایلام در مجلس شورای اسلامی با توجه به مرزی بودن استان خواستار ایجاد یک منطقه آزاد در استان شدند.
در واقع اردیبهشت سال ۹۳ بود که مسوولان وقت در سفر استانی به ایلام بر پیشنهاد مدیران استان مبنی بر ایجاد منطقه آزاد تجاری و صنعتی مهران مهر تایید زدند و بلافاصله پس از آن پیگیری‌ها برای تحقق این خواست مردم ایلام از سوی مسوولان محلی آغاز شد و پس از کش و قوس‌هایی، شورای عالی مناطق آزاد و هیات دولت با راه‌اندازی آن موافقت کردند.

 

 

 

 

این پیگیری‌ها بعد از یک دهه تلاش و رایزنی در سال ۹۹ به ماه سال ۱۳۹۷ نیز مجلس نظر مثبت خود را نسبت به تبدیل مهران به منطقه آزاد تجاری اعلام و آن را تصویب کرد.
اما سرانجام در اردیبهشت ماه ۱۴۰۰ ایجاد منطقه آزاد در مرز مهران مورد موافقت و تصویب مجمع تشخیص مصلحت نظام قرار گرفت و در خرداد همان سال نیز در مجلس تصویب و برای اجرا به دولت وقت ابلاغ شد.
اردیبهشت ماه امسال دفتر منطقه آزاد مهران رسما راه‌اندازی شد و در سال ۱۴۰۲ سازمان منطقه آزاد مهران پیش از پایان فاز مطالعاتی عملیاتی می‌شود.
تعریف منطقه آزاد تجاری
مناطق آزاد تجاری، نواحی محصور و محافظت شده در کنار سواحل، فرودگاه‌ها و دیگر مکان‌ها هستند که کالا از طریق هوا، دریا و زمین بدون پرداخت عوارض گمرکی، برای امر تولید، پردازش و یا صدور مجدد وارد آنها می‌شود.
این مناطق از مقررات عمومی کشور متبوع معاف بوده و با استفاده از مزایایی مانند بخشودگی مالیاتی و گمرکی، معافیت از مقررات ویژه صادرات و واردات یا جذب سرمایه خارجی و تکنولوژی مدرن، امکانات کسب درآمدهای ارزی را فراهم می‌سازند.
مطابق بند ۱۱ سیاست‌های کلی اقتصاد مقاومتی، مناطق آزاد و ویژه ایران دارای چهار هدف اصلی شامل انتقال فناوری‌های پیشرفته، گسترش و تسهیل تولید، صادرات کالا و خدمات، تامین نیازهای ضروری و منابع مالی از خارج کشور هستند.
در ماده یک قانون چگونگی اداره مناطق آزاد نیز به هشت هدف اصلی از جمله تسریع در انجام امور زیربنایی، عمران و آبادانی رشد و توسعه اقتصادی، سرمایه گذاری و افزایش درآمد عمومی، ایجاد اشتغال سالم و مولد، تنظیم بازار کار و کالا، حضور فعال در بازارهای جهانی و منطقه ای ، تولید و صادرات کالاهای صنعتی و تبدیلی و ارائه خدمات عمومی اشاره شده‌ است.
اگرچه مناطق آزاد ایران به صورت غیررسمی در سال‌های قبل از انقلاب و در جزیره کیش آغاز به فعالیت کردند، اما مطابق برنامه پنج ساله اول توسعه کشور در سال ۱۳۶۹، ایجاد سه منطقه آزاد کیش، قشم و چابهار به صورت رسمی به تصویب رسید که در نهایت با تصویب قانون چگونگی اداره مناطق آزاد در سال ۷۲، این مناطق شکل جدید و یکپارچه‌ای به خود گرفتند و پس از آن نیز مناطق آزاد ارس، انزلی، اروند و ماکو تصویب و فعال شدند.
طبق قانون و بخشنامه های مرتبط با مناطق آزاد تجاری، سرمایه گذاران و فعالان از معافیت های مالیاتی بلندمدت و معافیت های گمرکی برای ورود ماشین آلات و تجهیزات مورد نیاز خط تولید و مواد اولیه برخورداند چرا که فعالیت این سرمایه گذاران موجب افزایش تولید محصول و صادرات کالا و اشتغال پایدار می شود.
اهمیت فعال شدن ایجاد منطقه آزاد تجاری، صنعتی مهران
شروع به فعالیت منطقه آزاد مهران بدون شک در تنظیم قیمت بازار، ارزآوری، سرمایه‌گذاری‌های خرد و کلان، اشتغال‌زایی، جلوگیری از خام‌فروشی، تنظیم بازار عرضه و تقاضا، گردش مالی مستقیم، افزایش تولید، توسعه تجارت و صادارات، پرداخت سهم از مسوولیت‌های اجتماعی، تقویت مرادوات تجاری و سرمایه‌ای با دیگر کشورها نقش اصلی را برای استان ایلام و حتی کل کشور ایفا خواهد کرد.
نکته حائز اهمیت اینکه باید منطقه آزاد تجاری مهران بعد از شروع به فعالیت به مکانی برای مراودات تجاری و صدور هرچه بیشتر محصولات تولید داخل و ترانزیت این اقلام به بازارهای بین‌المللی باشد و نباید با سهل انگاری به محلی برای ورود کالاهای لوکس و تجملی گرانقیمت تبدیل شود بلکه باید از بطن منطقه آزاد مهران رقیبی قدرتمند و نوظهور برای صدور کالاهای تولید داخل به بازارهای جهانی شکل بگیرد و کانون توجه همه فعالان تجاری ایران و منطقه تبدیل شود.
به اعتقاد کارشناسان اقتصادی، احداث مناطق آزاد اقتصادی منجر به جذب سرمایه گذاری خارجی، ارتقای صادرات، افزایش عایدات ناشی از سرمایه گذاری های خارجی و ایجاد فرصت های شغلی مناسب برای نیروی کار خواهد شد و بدیهی است که برآورده شدن موارد یاد شده تاثیرات مثبتی بر اقتصاد کشور میزبان بر جای گذارده و به بهبود استاندارد زندگی مردم خواهد انجامید.
در واقع آغاز رسمی کار اجرایی منطقه آزاد مهران یک موقعیت مهم در راستای اشتغال‌زایی و ارتقا سطح درآمد مردم است که در قالب صادرات و رونق کسب و کار مصداق پیدا می‌کند، مرز مهران از دیرباز یک مسیر امن و راحت برای ورود به کشور عراق بوده و خیل عظیم جمعیت عتبات عالیات در ایام اربعین این حقیقت و مزیت را برای مهران اثبات کرده است.
این منطقه به علت موقعیت راهبردی و جغرافیایی که دارد با راه‌اندازی و شروع به فعالیت منطقه آزاد، می‌تواند به دروازه و مسیری برای رسیدن به دریای مدیترانه و گذرگاهی ترانزیتی به منظور دستیابی به بازارهای بین‌المللی تبدیل شود.

 

 

 

با راه‌اندازی منطقه آزاد مهران مسیر دستیابی به مسیر ترانزیتی بغداد – بوکمال – بندر لاذقیه – دریای مدیترانه – اروپا و شمال آفریقا با سهولت انجام خواهد شد.
باتوجه به پیوستن عراق به کنوانسیون گمرک حمل و نقل بین الملل کالا (T.I.R ) و ورود این کشور به خط ترانزیتی بین‌المللی، فرصتی مغتنم برای منطقه آزاد مهران برای رسیدن به بازارهای اروپایی، عربی و آفریقا خواهد بود.
اما برای رسیدن به این مهم همت، برنامه‌ریزی، پیگیری و رایزنی مسوولان ارشد کشور و هیات دولت با مسوولان طرف عراقی ضرورت دو چندان دارد.
با تبدیل مهران به منطقه آزاد و باتوجه به قوانین و بخشنامه‌های بین‌المللی ویژه این مناطق، حتی سرمایه‌گذاران و تجار عراقی امکان ورود به منطقه آزاد مهران و سرمایه‌گذاری صفر تا ۱۰۰ در این مناطق را خواهند داشت.
امنیت مرز مهران و نزدیکی با عراق، شاهراهی مطمئن برای افزایش صادرات
مرز بین المللی مهران، امن‌ترین و نزدیک‌ترین گذرگاه مرزی به کشور عراق است که بدون شک با راه‌اندازی منطقه آزاد به یک شاهراه بزرگ و مطمئن برای فعالیت‌های تجاری و ارزآوری کشور تبدیل خواهد شد.
منطقه آزاد مهران علاوه بر بغداد و مناطق عربی عراق امکان ورود به منطقه اقلیم کردستان این کشور را نیز دارد و حجم مراودات تجاری و تبادل ارزی کشور به واسطه مرز مهران و موقعیت راهبردی آن بیشتر می‌شود.
علاوه بر عراق که یک شریک تجاری راهبردی برای ایران محسوب می‌شود، بازارهای کشور سوریه دیگر شریک تجاری ایران نیز از موقعیت مهران بی‌نصیب نخواهد ماند.
هم‌اکنون صدور کالا به سوریه از طریق راه آبی و با صرف زمان ۱۵ روز انجام می‌گیرد که با شروع فعالیت منطقه آزاد مهران و ایجاد خط ترانزیتی بین‌المللی از مهران تا بغداد و سپس سوریه، این مدت زمان به ۲ روز کاهش خواهد یافت.
با احداث خط راه‌آهن برای مهران و در صورت امتداد این خط به داخل خاک عراق و حتی سوریه با همکاری مسوولان این کشورها و طرف ایرانی، سرعت جابجایی کالا به بازارهای بین‌المللی جوار دریای مدیترانه فرصت سرمایه‌گذاری در منطقه آزاد مهران را تسریع خواهد بخشید.
فاز مطالعاتی منطقه آزاد مهران ۴۳ درصد پیشرفت دارد

هم‌اکنون منطقه آزاد مهران به وسعت پنج هزار هکتار در مرحله فاز مطالعاتی با ۴۳ درصد پیشرفت قرار دارد.

 

طبق زمان‌بندی اعلام شده از سوی مسوولان باید فاز مطالعاتی منطقه آزاد تا قبل از اسفند ماه امسال تمام شده و به تصویب شورای عالی مناطق آزاد کشور رسیده باشد.
باید در فاز مطالعاتی منطقه آزاد مهران، افق‌های دور و اسناد بالادستی از جمله سند آمایش سرزمین، برنامه هفتم توسعه، مصوبات مجلس، قانون اساسی و دیگر اسناد و بخشنامه‌های کلان و بالادستی کشور وجود باشد تا در آینده این منطقه دچار گره کور و بن‌بست نشود.
به برکت اربعین و تردد بیش از ۶۵ درصد مجموع زائران از این گذرگاه مرزی که نشان از امنیت و سهولت در دسترسی سریع به عراق از طریق این مرز دارد، اکنون مهران به یک شهر شناخته شده برای همه مردم ایران و حتی کشورهای همسایه تبدیل شده و این مزیت مهم باعث سهولت در جذب سرمایه‌گذاران برای ورود به منطقه آزاد مهران است.
در کنار پهنه‌های دراز مدت اقتصادی، تولیدی و تجاری در منطقه آزاد مهران احداث بخش‌های دیگری چون سایت اداری، خدماتی، رفاهی و اقامتی از اهداف کوتاه مدت منطقه آزاد مهران است که تسریع در احداث اماکن اهداف کوتاه مدت ضروری به نظر می‌رسد.
گمرک مهران پشتوانه قوی برای منطقه آزاد مهران
وجود پایانه گمرکی که محلی شناخته شده برای تبادل کالا و فعالیت تجار، بازرگانان و صادرکنندگان است، یک پشتوانه قوی برای منطقه آزاد تجاری مهران خواهد بود که دسترسی به بازارهای بین‌المللی را شتاب بیشتری می‌بخشد.
هم‌اکنون به طور میانگین حجم فعالیت ترانزیتی گمرک پایانه مرزی مهران در طول سال ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار تن است که عمده این کالاها از مبدا کشور ترکیه و از طریق گمرک مهران به سوی بازارهای بین‌المللی روانه می‌شود که بی‌تردید با شروع به فعالیت منطقه آزاد تجاری مهران حجم کالاهای ترانزیتی از این مرز به سوی بازارهای عراق و بین‌المللی بسیار بیشتر خواهد شد.
نقش منطقه آزاد مهران در کسب بیشتری از بازار تجاری عراق
ایجاد مناطق آزاد یکی از ابزارهای معمول دنیا برای افزایش سطح تعاملات تجاری و همچنین اطمینان از پایدار ماندن این تعاملات در بلند مدت است.
تجارت آزاد موجب می‌شود کالاهای تولیدی در کشور طرف معامله در مقایسه با کالاهای دیگر کشورهای جهان مزیت قیمتی پیدا کنند و به این ترتیب واردات این کالاها افزایش یابد.
شرایط تجارت ایران و عراق در حال حاضر به‌ گونه‌ای است که صادر کنندگان ایرانی می‌توانند بر میزان صادرات خود بیفزایند و سهم عمده‌ای از بازار عراق را نصیب ایران کنند، چرا که کشور عراق بدلیل صادرات زیاد نفت، منابع ارزی فراوانی دارد و می‌تواند محصولات مصرفی زیادی را وارد کند.

 

 

میزان ترانزیت کالا در سال گذشته از مرز بین المللی مهران ۱۴۷ هزار تُن بوده که این میزان رشد ۵۰ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال گذشته نشان می دهد.
سال ۱۴۰۱ مجموع صادرات از گمرکات استان ایلام به وزن بیش از سه میلیون و ۲۵۹ هزار تن به ارزش یک میلیارد و ۶۰۹ میلیون دلار بوده که از لحاظ وزن ۴۴درصد و از لحاظ ارزش ۳۹ درصد رشد نشان می دهد که این مقدار صادرات یک رکورد جدید در تمام سالیان فعالیت گمرک است.
همچنین با توجه به ظرفیت بالای کشور عراق در جذب مسافران زیارتی ایران، عراق می‌تواند از افزایش سطح تعاملات اقتصادی با ایران درآمد بیشتری بدست آورد.
با این اوصاف دلایلی چون پیوند با اقتصاد جهانی از طریق کشور عراق و منطقه ای، توسعه چند برابر صادرات کشور به عراق و کسب سهم بیشتری از بازار عراق، اطمینان بخشی به بازار عراق در تامین به موقع نیازهای آن توسط تجار کشورمان، ارتباط و مبادلات منطقه آزاد تجاری مهران با استان های مرکزی و مرکز اقتصاد کشور عراق، جلوگیری از ورود رقبای خارجی در بازار عراق، جلوگیری از دست دادن سهم کشورمان در بازار عراق و تقویت جذب سرمایه گذاران خارجی همسایه بویژه عراق که روزانه شاهد درخواست های آنان در استان ایلام هستیم از مهمترین دلایل راه اندازی منطقه آزاد مهران است.
منطقه آزاد مهران برای شروع به فعالیت زیرساخت‌های عمرانی اولیه نیازمند یک هزار میلیارد تومان است
مدیر اجرایی منطقه آزاد مهران گفت: این منطقه برای شروع به فعالیت زیرساخت‌های عمرانی اولیه نیازمند یک هزار میلیارد تومان است که در لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ هیات دولت هیچ اعتبار و ردیفی برای منطقه آزاد مهران لحاظ نشده که انتظار از نمایندگان مردم استان در مجلس شورای اسلامی پیگیری جدی این موضوع است.
نورالدین رحیمی افزود: یکی از مهمترین راه‌های رشد و توسعه منطقه آزاد تجاری مهران ایجاد یک منطقه آزاد تجاری مشترک با کشور عراق است که برای تحقق این هدف مهم رایزنی‌های اولیه انجام گرفته و اسفندماه جاری جلسه کمیسیون مشترک دولت با حضور مسوولان ارشد کشور برگزار و در خصوص ایجاد منطقه آزاد مشترک تجاری با عراق بحث می‌شود.

 

 

وی ادامه داد: هرچند فاز مطالعاتی منطقه آزاد مهران هنوز ادامه دارد، اما تلاش و رایزنی برای جذب سرمایه‌گذاران در این منطقه به طور جدی در حال انجام است و در صورت ایجاد زیرساخت‌های اولیه، جذب و ورود سرمایه‌گذاران با چالش کمتری همراه خواهد بود.
مدیر اجرایی منطقه آزاد مهران یادآور شد: با رسیدن فاز مطالعاتی به ۵۰ درصد فعالیت‌های عمرانی برای ایجاد زیرساخت‌های اولیه منطقه آزاد شامل انشعابات آب، برق، گاز، راه دسترسی، سایت اداری، روشنایی و مخابرات شروع خواهد شد، هرچند برای این اقدامات اعتبار نیاز است.
رحیمی تاکید کرد: با شروع به فعالیت منطقه آزاد تجاری مهران، زمینه دسترسی به بازارهای بین‌المللی اوراسیا، اروپا و شمال آفریقا میسر خواهد بود، باید از هم‌اکنون برای جذب سرمایه‌گذاران بومی، داخلی و حتی خارجی تلاش شود و زمینه را برای ورود سرمایه‌گذاران عراقی فراهم کرد.
به گفته وی در منطقه آزاد مهران ایجاد پهنه‌های مختلف تجاری، اقتصادی، خدماتی و صنعتی پیش‌بینی شده و کارخانه‌های بزرگی چون تولید فولاد، صنایع تبدیلی و تکمیلی برای جلوگیری از خام‌فروشی محصولات مختلف، نفت و گاز امکان حضور و فعالیت خواهند داشت.
مدیر اجرایی منطقه آزاد مهران تاکید کرد: مهران، امن‌ترین و کوتاه‌ترین مرز تجاری غرب کشور است که باید با همت نمایندگان مجلس شورای اسلامی و مسوولان ارشد استان زمینه جذب سرمایه‌گذاران و تخصیص اعتبارات برای ایجاد زیرساخت‌های زیربنایی این منطقه فراهم شود و همچنین رایزنی با طرف عراقی نیز به رشد و توسعه منطقه آزاد تجاری مهران کمک شایانی می‌کند.
رحیمی افزود: فعالیت‌های گمرکی مهران طی ۲ دهه اخیر که در حال تبادل تجاری با کشور عراق است، ثابت کرد می‌تواند یک نقطه ثقل مطمئن ارزآور برای کشور باشد و حمایت مسوولان از این منطقه در رشد و شکوفایی آن تاثیرگذار خواهد بود.
رایزنی برای اختصاص ردیف بودجه تامین زیرساخت‌های منطقه آزاد مهران
نماینده مردم ایلام، مهران، ملکشاهی، ایوان، چرداول، سیروان، هلیلان و چوار در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: تمامی تلاش خود را به منظور اختصاص ردیف بودجه‌ای برای زیرساخت‌های منطقه آزاد مهران بکار خواهیم گرفت.
علی‌اکبر بسطامی افزود: امسال در بودجه برای مناطق آزاد جدید اعتباری در نظر گرفته نشده بود، اما تمامی تلاش خود را بکار خواهیم گرفت.
وی تاکید کرد: منطقه آزاد تجاری مهران می‌تواند مسیر توسعه استان را هموار و باعث برون رفت ایلام از بن‌بست باشد.

 

نماینده حوزه شمالی ایلام در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: منطقه آزاد تجاری مهران زمستان ۱۴۰۱ از سوی شورای نگهبان تأییدیه‌های نهایی را گرفته و وارد فاز اجرای شده است.
بسطامی اضافه کرد: طبق صحبت‌های عبدالملکی دبیر مناطق آزاد، برای هفت منطقه آزاد تجاری جدید در کشور هفت هزار میلیارد تومان اعتبار لازم است که در مقایسه با تاثیر این مناطق در رشد اقتصادی مردم مرزنشین و ادای دینی که نظام به آنها دارد، مبلغ زیادی نیست.
وی گفت: یکی از مهم‌ترین نیازمندی‌های منطقه آزاد مهران، تأمین زیرساخت‌های لازم است که در تلاش هستیم این موضوع به عنوان یکی از مهم‌ترین مصوبات دور دوم سفر رییس جمهور به استان ایلام تصویب شود.
امام جمعه ایلام:رونق منطقه آزاد مهران منجر به رفع بیکاری در ایلام می شود

 

 

نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه ایلام گفت: منطقه آزاد مهران با توجه به جمعیت اندک ایلام می تواند منشا تحول و پویایی اقتصاد و اشتغال زایی برای افراد جویای شغل استان شود.
حجت الاسلام والمسلمین اله نور کریمی تبار اظهار داشت: فرایند راه اندازی منطقه آزاد مهران باید با حداقل هزینه و کمترین زمان به سرانجام برسد.

وی افزود: برای راه‌ اندازی منطقه آزاد مهران عنصر زمان مهم است و برای تهیه نقشه برداری پایه باتوجه به مرزی بودن منطقه آزاد باید از طریق ستاد نیروهای مسلح اقدام شود تا روند بوروکراسی اداری کاهش یابد.

حجت الاسلام والمسلمین کریمی تبار ادامه داد: در طراحی مناطق آزاد کیفیت و سرعت کار مهم است و از مهران به طرف چنگوله اراضی وسیع ملی گسترده ای برای الحاق به منطقه آزاد وجود دارد و در این راستا باید مکاتبه با استاندار خطاب به منابع طبیعی و آبخیزداری برای واگذاری زمین انجام شود.

وی یادآور شد: برای شروع به کار، جذب سرمایه گذار و ترانزیت کالا زمان تاثیرگذار است و برای ایجاد زیرساخت ها بسیج همکاری دستگاه ها و ادارات مرتبط نیاز است تا اعتبار یک هزار ملیارد تومانی مورد تقاضای این منطقه برای شروع زیرساخت ها تصویب و تامین شود.

حجت الاسلام والمسلمین کریمی تبار خاطرنشان کرد: شروع به فعالیت ساخت و ساز زیرساخت ها در منطقه آزاد مهران امیدوار کننده است و این شهرستان باتوجه به موقعیت جغرافیایی خود در همجواری با کشور عراق و دیگر کشورهای منطقه قابلیت جذب سرمایه گذار را دارد.
راه‌اندازی سه بازارچه مهم چیلات‌، چنگوله و هلاله شمالی در دستور کار جدی دولت سیزدهم
استاندار ایلام با اشاره به سفر ریاست جمهوری و هیات دولت در مهرماه ۱۴۰۰ ایجاد بازارچه مرزی هلاله شمالی، شروع عملیات اجرایی منطقه آزاد تجاری مهران به عنوان مصوبه این سفر مورد تاکید دولت قرار گرفت، ابراز کرد: راه‌اندازی سه بازارچه مهم چیلات‌، چنگوله و هلاله شمالی در دستور کار جدی دولت سیزدهم قرار گرفته است.
حسن بهرام نیا با بیان اینکه بازگشایی بازارچه های سه گانه ایلام با کشور عراق در دستور کار است، اظهار کرد: رابطه نزدیکی میان ایلام و سه استان واسط، میسان و دیاله در کشور عراق برقرار است و تلاش داریم به این واسطه سه بازارچه چیلات‌، چنگوله و هلاله شمالی به زودی بازگشایی شوند، البته صادرات در حال حاضر از مرز هلاله در حال انجام است.

 

 

وی تصریح کرد: بازگشایی بازارچه های مرزی سه گانه از یک سو موجب تجارت و رونق خارجی و از سوی دیگر در تثبیت ۵ هزار مرزنشین موثر در استان خواهد شد، البته در مقطعی از ایام اربعین مرز تجاری مهران تعطیل می شود و بخشی از صادرات این مرز از طریق مرز هلاله شمالی انجام خواهد شد.
استاندار ایلام گفت: در این مدت همچنین توسعه مرزها و توسعه بازارچه های مرزی چیلات و چنگوله و هلاله شمالی در دستور کار قرار گرفته است و با توجه به برگزاری کنگره عظیم اربعین و تعطیلی بازارچه مرزی مهران، مرز هلاله شمالی جایگزین موقت برای صادرات در ایام اربعین در نظر گرفته شده است.
بهرام نیا با بیان اینکه تکمیل زیرساخت های مرز هلاله شمالی در دستور کار است، گفت: استان ایلام دارای ۴۳۰ کیلومتر مرز مشترک با کشور عراق است و در این میان مرز هلاله شمالی بهترین وکوتاه ترین مسیر برای صادرات به کشور عراق است.
وی افزود: گسترش صادرات، افزایش امنیت پایدار، تثبیت جمعیت مرزنشینان، رونق اقتصاد محلی و … کمک به اقتصاد ملی از مزایای راه‌اندازی بازارچه‌ها و توسعه تجارت خارجی در نوار مرزی بشمار می‌رود و در این زمینه راه‌اندازی سه بازارچه مهم چیلات‌، چنگوله و هلاله شمالی در دستور کار جدی دولت سیزدهم در استان ایلام است.
استاندار ایلام بیان کرد: روکش آسفالت ۲۰ کیلومتر مسیر دسترسی مرز هلاله شمالی و توسعه زیرساخت های ارتباطی این مسیر را در دستور کار قرار دارد و برای توسعه صادرات همه دستگاه ها اجرایی حوزه زیرساخت باید پای کار بیایند و مشکل آب و برق و راه های مواصلاتی این مسیر در اسرع وقت برطرف شود.

 

گذرگاه های مرزی زمینه ساز اشتغالزایی در مرزها و ارز آوری
امام جمعه چوار نیز با بیان اینکه گذرگاه های مرزی علاوه بر دور زدن تحریم ها، اشتغال زایی، ارز آوری برای کشور، امنیت مرزها را نیز به دنبال دارد که استاندار ایلام از بدو ورود بازگشایی گذرگاه های استان از ‌جمله هلاله شمالی را دستور کار قرار داده است که جای قدردانی دارد.
حجت الاسلام میهن پرست تصریح کرد: بازگشایی مرز هلاله شمالی یکی از اتفاقات مهم و فوق العاده در سطح استان و کشور است که تعداد زیادی از تجار کرمانشاه و کردستان برای سرمایه گذاری در این بازارچه نیز اعلام آمادگی کرده‌اند با این حال لازم است اولویت نخست سرمایه گذاری تجاری بومی استان باشد.
رونق پایداری تجارت با کشور عراق با گسترش بازارچه های مرزی در ایلام
معاون سیاسی و امنیتی استاندار ایلام نیز در این خصوص با اشاره به مولفه ی امنیت در استان ایلام که به عنوان یک پتانسیل مطرح است، اظهار کرد: بالابودن امنیت که به برکت تلاش نیروهای نظامی، انتظامی و اطلاعاتی در استان ایجاد شده است پیشران توسعه در استان بوده است.

محمد سبحان حسنی افزود: به عنوان مثال با نگاه به مرز مهران که با وجود امنیت بالا در دو طرف مرز رونق بسیار خوبی شکل گرفته که هم از نظر تردد زمینی مردم دو طرف مرز با اقبال بسیار خوبی رو به رو است و هم این که از نظر اقتصادی و بحث صادرات اولین مرز غربی کشور و در بین ۱۰۵ مرز کشور نهمین مرز از نظر حجم صادرات است که یکی از دلایل آن همین بالا بودن امنیت در این منطقه می باشد.

 

معاون سیاسی و امنیتی استاندار با اشاره به سیاست دولت در ارتباط با استان های همجوار در کشور عراق و گسترش ارتباطات مرزی و تبادلات تجاری و فرهنگی با مردم آن سوی مرز بیان داشت: در ارتباطات خوبی که با استان های هم جوار در کشور عراق داشتیم مباحث تجاری از جمله مباحث گمرکی و تسهیل در صادرات کالا و تردد افراد و همچنین ایجاد بازارچه های مرزی در تمام طول مرز استان با کشور عراق و استان های سه گانه رو به روی ما در آن سوی مرز و گسترش بازارچه های مرزی سعی در ایجاد ارتباطات پایدار تجاری با طرف عراق داشتیم که امیدواریم با رونق گرفتن این بازارچه ها بحث تولید و اشتغال نیز در استان رونق گیرد.
وی با اشاره به دیدارها و سفرهای مقامات استان با کشور عراق، گفت: دیدارهای استاندار ایلام با مقامات عراقی چه در ایران و چه در سفر به کشور عراق برای افزایش سطح ارتباطات و تبادلات مرزی می تواند باعث شکوفایی و رونق تولید و اشتغال در استان گردد و در این میان دیدار با استانداران واسط و دیالی که از جمله استان های هم مرز ما در کشور عراق می باشند و یا حتی مقامات دیگر استان های عراق در همین راستا بوده است.
حسنی خاطرنشان کرد: به عنوان مثال همین راه اندازی بازارچه مرزی هلاله شمالی در دیدار مستقیم با استاندار دیالی عراق شروع شد، همچنین ما پیشنهاداتی نیز از مقامات استان های بابل، قادسیه و میسان نیز برای دیدار با استاندار داشتیم که در تلاش هستیم این دیدارها به زودی و به سرعت انجام شود.
به گزارش بوتک، وجود بازارچه‌های مرزی بعنوان یکی از ظرفیت‌های استان‌های مرزی بهترین ابزار و راهکار برای توسعه تجارت خارجی است خصوصا استان ایلام که از بیشترین و طولانی‌ترین مرز با عراق در میان استان‌های مرزی کشورمان برخوردار است و ظرفیت راه‌اندازی سه بازارچه مرزی با استان‌های دیاله، واسط و میسان را در عراق دارد.
کشور عراق به علت نبود صنایع تولیدی و فقر زیرساختی برای تامین کالاها و اقلام مصرفی خود چشم به بازارهای خارج دوخته‌ است به همین علت با ایجاد و توسعه بازارچه‌های مرزی در ایلام می‌توان به اشتغال جوانان و توسعه اقتصادی کمک شایان توجهی کرد.
گسترش صادرات، افزایش امنیت پایدار و تثبیت جمعیت مرزنشین، رونق اقتصاد محلی و کمک به اقتصاد ملی از دیگر مزایای راه‌اندازی بازارچه‌ها و توسعه تجارت خارجی در نوار مرز بشمار می‌رود.

 

 

شما هم می توانید دیدگاه خود را ثبت کنید

کامل کردن گزینه های ستاره دار (*) الزامی است -
آدرس پست الکترونیکی شما محفوظ بوده و نمایش داده نخواهد شد -

بوتک نیوز | خبری | اخبار ایران | سیاسی | منطقه ای